Hírek
2019. Március 06. 07:17, szerda |
Belföld
Forrás: mti - fotók: gourmetfesztival.hu
A paprika, a sercli és a sör az idei Gourmet Fesztivál kiemelt témái

A több mint 50 éttermet felvonultató rendezvényen a két Michelin-csillagos Konstantin Filippou mellett a koreai, az orosz és az albán konyha neves képviselői és egy olasz pezsgőház is bemutatkozik.
A hazai gasztronómia legjobbjainak bemutatását célul kitűző rendezvényen immár kilencedszer találkozhatnak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók május 16-19. között a Millenáris Parkban - idézték fel az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben a szervezők.
Az előző két évhez hasonlóan a Gourmet Fesztivál idén is kulcsszavakat jelölt ki, amelyekről kedvére asszociálhat a több mint 50 kiállító étterem csapata, miközben konyhájuk bevett kínálatából is elhozzák kedvenc fogásaikat és külön a fesztiválra kitalált ételeiket.
A serclinek (kenyérvégnek) a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, és rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban, a paprika pedig hagyományosan a magyar konyha egyik alapfűszere, ennek ellenére az utóbbi időkben a hazai gasztronómia nem törődött eleget innovatív felhasználásával.
A harmadik téma, a sör nem csupán pácok, raguk, szószok lehetséges alapanyagaként jelenik meg, de a kiállítók között is kiemelt szerepet kap: a belga és cseh klasszikusok mellett a legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek majd - ígérik a szervezők.
Mint közölték, a gasztronómia rajongóinak legnagyobb közép-európai ünnepén ezúttal is számos kiemelkedő magyar és külföldi séf ad exkluzív vacsorát: az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou fúziós ízeit, az egycsillagos szöuli Li Dzsong-kuk évtizedekig érlelt szószait és marinádjait, Iván és Szergej Berezuckij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei pedig hatalmas hazájuk számtalan kreatívan feldolgozott alapanyagát hozzák el a Millenárisra.
A Gourmet Fesztiválra érkezik az egyik legelismertebb olasz pezsgőház, a trentói Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez a napokban Magyarország legjobbjának választott Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz ebédmenüt.
A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik vezető éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze, és ott lesz a Gourmet Fesztiválon Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Május 10. 09:07, szombat | Belföld
Itt az újabb kihívás, Szlovákiában megjelent az afrikai sertéspestis
Agrárminisztérium: a Szlovákiában megjelent afrikai sertéspestis elleni védekezésre is figyelniük kell a hazai állattartóknak.
2025. Május 10. 09:04, szombat | Belföld
KSH: áprilisban 4,2 százalék volt az infláció
Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 4,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Márciushoz viszonyítva átlagosan 0,2 százalékkal nőttek az árak - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2025. Május 10. 09:03, szombat | Belföld
Szijjártó Péter: Magyarország és Szlovákia együtt veszi fel a harcot az újabb brüsszeli javaslat ellen
Magyarország és Szlovákia együtt veszi fel a küzdelmet az orosz energiaimport betiltását célzó brüsszeli javaslat ellen, az ugyanis brutális áremelkedést okozna mindkét országban -
2025. Május 10. 09:00, szombat | Belföld
Orbán Balázs: stratégiai döntések időszaka jön Ukrajnával kapcsolatban
A következő egy év legfontosabb politikai kérdése, hogy Ukrajnával kapcsolatban ne kövessenek el az európaiak két \"butaságot\" - fogalmazott a miniszterelnök politikai igazgatója egy csopaki polgári esten pénteken.